Bragen kansantanssiryhmä

Bragen kansantanssiryhmä on osa vuonna 1906 perustettua helsinkiläistä Föreningen Brage i Helsingforsia. Vähemmistökulttuurin edustajana kansantanssiryhmä pyrkii säilyttämään ja rikastuttamaan lähinnä suomenruotsalaista kansanperinnettä Suomessa. 

Kansantanssiryhmä koostuu eri-ikäisistä tanssijoista. Tanssimisen voi aloittaa jo nelivuotiaana osallistumalla Bragen järjestämälle leikkikurssille ja tanssimista voi jatkaa niin kauan kuin kunto ja terveys sallivat. Kansantanssiryhmän jäsenet harjoittelevat viikoittain hioen taitojaan ja tavaten samalla tanssiystäviään.

Kansantanssiryhmä Brage erottautuu muista käyttämällä ohjelmissaan monipuolisesti menuetteja, polskia, hamboja ja laululeikkejä. Ohjelmiston monimuotoisuudella kansantanssiryhmä on onnistunut herättämään kiinnostusta suomenruotsalaiseen tanssiin, jossa askeleet ovat pehmeämpiä ja vakaampia kuin suomalaisissa sulavan kimmoisissa kansantansseissa. Piiritanssissa on enemmän imua ja huudot raikuvat voimakkaina.

Kansantanssiryhmä Brage on kehittänyt ohjelmistoaan niin, että yksittäiset tanssinumerot ovat vaihtuneet ohjelmakokonaisuuksiin. Niissä laululla, tanssilla ja musiikilla kuvataan elämää ennen vanhaan, arkista aherrusta sekä erilaisia juhlia ja suuria tapahtumia.

Puvut ja rekvisiitta valmistetaan alkuperäisten mallien mukaan, tanssijat esiintyvät useimmiten kansallispuvussa. Ryhmä ei käytä yhtenäistä tietyn alueen pukua, vaan jokainen tanssija pukeutuu juurtensa ja mieltymystensä mukaan valitsemaansa kansallispukuun.

Kansantanssiryhmällä on pitkä kokemus erilaisista kansantanssitapahtumista ja - festivaaleista sekä Suomessa että ulkomailla. Ryhmällä on ilo työskennellä yhdessä taitavien muusikoiden ja solistien kanssa, mikä on onnistuneiden ohjelmakokonaisuuksien edellytys.

Vaikka ryhmä pyrkiikin tekemään tanssiesityksistä nautittavaa katsottavaa sekä historiallisesti todenmukaista kerrontaa menneestä ajasta, tanssijat eivät unohda, että kansantanssi on harrastus, joka tarjoaa ennen kaikkea monia ilontäyteisiä yhdessäolon hetkiä. Tänään eletty elämä on lastenlastemme kulttuuriperintö.